pers

PERSBERICHT p0rtaal

DUO en Belastingdienst schenken Groningen ‘duurzame’ kunst


De Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst bieden de stad Groningen een kunstwerk aan. Dit ter ere van de voltooiing van het nieuwe kantoor van DUO en de Belastingdienst in de stad, in de volksmond het cruiseschip. De organisaties vinden het belangrijk om een kunstwerk te delen met de stad. De Groningse kunstenaar ax710 ontwikkelde het masterplan en concept p0rtaal. Het engagevent p0rtaal is een 4-daags event en een tentoonstelling in NP3 | M0Bi, beiden op het Ebbingekwartierterrein in Groningen.

Van 24 tot en met 27 september is iedereen welkom bij het 4-daags event en de tentoonstelling, dagelijks gratis toegankelijk van 13.00 tot 23.00 uur.

VAN KLANKBODEM TOT OESTERZWAM
p0rtaal biedt een gevarieerd, innovatief en muzikaal programma met onder meer de mobiele architectuur en blauwe economie van Superuse Studios, de opvallende tenten en vleugelconcerten van Dré Wapenaar en de eerste oogst oesterzwammen van de Zwammerij, gekweekt op koffiedik van de Belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs (dagelijks zo’n 400 kilo!).

Superuse Studios en de Zwammerij werken in p0rtaal nauw samen aan het hergebruik van een van de afvalstromen binnen het nieuwe kantoor aan de Kempkensberg: koffiedik. De Zwammerij gaat de koffiedik gebruiken om oesterzwammen te kweken, die niet alleen in de tentoonstelling geproefd
kunnen worden, maar ook uiteindelijk in het bedrijfsrestaurant van het cruiseschip op het menu komen. In de tentoonstelling presenteert de Zwammerij de eerste proefopstelling van de oesterzwamkwekerij. Superuse Studios ontwikkelt speciaal voor p0rtaal het ‘Zwammobiel’ gemaakt van gebruikte materialen, zoals stalen aanrechtbladen. Deze mobiele wagen wordt ingezet voor het transporteren van de koffiedik van de Kempkensberg naar de Zwammerij en voor het bereiden en serveren van oesterszwamhapjes en gerechten.

Kunstenaar Dré Wapenaar heeft zijn Klankbodem-Paviljoen speciaal ontwikkeld voor een intense akoestische ervaring. Naast hun eigen vakgebied zijn Dré en advocaat Peter van Russen Groen altijd gepassioneerd bezig met pianomuziek. In deze unieke tent kunt u tijdens het 4-daags event genieten van hun klassieke vleugelconcerten. Maar ook van een divers aanbod van onder andere Acoustic Open Mic, Jong Vocaal Groningen, Kerwin Pauptit, Raimon & Anne, House of Cosy Cushions, Titia Keizer & Eddy Muntendam, Uitgeverij Passage en Urban House Groningen.

In de ontwikkeling van p0rtaal heeft ax710 samengewerkt met de medewerkers van de twee organisaties. Zij ondersteunen het event op vele manieren  als technici, artiest of gastheer- of vrouw. Zij kunnen u alles vertellen over p0rtaal, maar ook over hun nieuwe duurzame kantoor aan de Kempkensberg.

Zaterdag 27 september 17.00 - 19.00 uur
Ter afsluiting van het 4-daags event nodigen we u uit voor een drankje en ‘zwamhapje’ van de Zwammerij in NP3 | M0Bi aan de Kolendrift 13 in Groningen.

Openingstijden p0rtaal:

event: 24 t/m 27 september: kijk voor meer informatie en tijden op p0rtaal.blogspot.nl
expo: 24 september t/m 20 december: tijdens het 4-daags event van 13.00 - 23.00 uur
reguliere openingstijden woensdag - zaterdag van 12.00 - 17.00 uur
of op afspraak: 050 - 2805854

Volgens de ‘percentageregeling beeldende kunst’ kan bij nieuwbouwprojecten van de overheid een bepaald percentage van de bouwsom besteed worden aan kunst. Het gebouw van DUO en Belastingdienst beschikt al over kunstwerken die met geld van de regeling zijn aangeschaft, maar de betrokken organisaties (naast DUO en Belastingdienst ook het Rijksvastgoedbedrijf – voorheen Rijksgebouwendienst – en bouwconsortium DUO²)  willen graag ook iets unieks geven aan de inwoners van Groningen.


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten