kunstenaars

MASTERPLAN / CONCEPT

ax710

"De visie en onderzoekende houding van kunstenaar ax710 is sterk gestoeld op de fascinatie voor de structuur van de kunstwereld: de functie en het functioneren van de kunstwereld en het hoe en waarom van bepaalde structuren die zich hierin voordoen".

Ruud Akse werkt onder de kunstenaarsnaam ax710. Hij is afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen (cum laude, 1992) en aan de Rijksakademie van Beeldende kunsten te Amsterdam (1996-1997). Naast tentoonstellingen en projecten in binnen- en buitenland, realiseert hij werken in opdracht (Gemeentes, Belastingdienst, DUO en de Rijksgebouwendienst). De laatste jaren manifesteert hij zich steeds vaker op het internet. 

Ook is hij een van de oprichters en initiatiefnemers  van NP3 (2004) en M0Bi (2011) waar hij verantwoordelijk is voor de inhoudelijke visie, het gehele programma en de visuele identiteit. Sinds 2008 is hij ook als kerndocent verbonden aan de FMI Masters Groningen, afdeling MADtech (Media, Art, Design & Technology).

Op uitnodiging van het Rijksvastgoedbedrijf (voorheen Rijksgebouwendienst) en DUO² heeft ax710 het masterplan en concept van p0rtaal ontwikkeld. Het uitgangspunt van deze uitnodiging was dat het een geschenk is namens de medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst aan de stad Groningen. Dit ter ere van de voltooiing van hun nieuwe kantoor aan de Kempkensberg in de stad, in de volksmond het cruiseschip.

Het engagevent p0rtaal is een 4-daags event en een tentoonstelling in NP3 | M0Bi, beiden op het Ebbingekwartierterrein in Groningen. In de ontwikkeling en uitvoering van p0rtaal werkt ax710 samen met de medewerkers van de twee organisaties.

Volgens de ‘percentageregeling beeldende kunst’ kan bij nieuwbouwprojecten van de overheid een bepaald percentage van de bouwsom besteed worden aan kunst. Het gebouw van DUO en Belastingdienst beschikt al over kunstwerken die met geld van de regeling zijn aangeschaft, maar de betrokken organisaties (naast DUO en Belastingdienst ook het Rijksvastgoedbedrijf – voorheen Rijksgebouwendienst – en bouwconsortium DUO²) willen graag ook iets unieks geven aan de inwoners van Groningen. 


EVENT en EXPO

Studio Dré Wapenaar

Studio Dré Wapenaar werkt op het grensgebied van architectuur, design en beeldhouwkunst. Beeldhouwen vormt de basis. Werken met beelden, gepresenteerd in een driedimensionale context, betekent omgang met mensen die in en om het werk heen bewegen en die ermee worden geconfronteerd. In het geval van een tent wordt deze beweging uitgebreid naar mensen die ook om elkaar draaien. Het werk is het resultaat van een onderzoek naar de wijze waarop groepen en individuele mensen zich tot elkaar verhouden. Tenten, met de universele taal die ze spreken, geven bij uitstek de mogelijkheid om deze verhouding op diverse manieren vorm te geven. (Bron: www.drewapenaar.nl)

Tijdens p0rtaal presenteert Dré Wapenaar een kluster van drie zeer bijzondere tenten: 
het Klankbodem-Paviljoen, de vooruitgeschoven Zitkuip en de nog nieuw te bouwen Veldkeuken.

Met het Klankbodem-Paviljoen heeft Dré zijn ultieme concertpodium gebouwd. En door de bijzondere vorm als klankkast, gebouwd van staal, vurenhout en canvas, ondergaat het publiek een unieke muziekervaring. Het paviljoen biedt plaats aan 100 toehoorders en twee pianisten. De vleugels zijn geplaatst op een rond middenconsole, waar een deel van het publiek met de rug tegenaan leunt. Een ander deel van het publiek neemt plaats op de buitenste rand banken.

Het Klankbodem-Paviljoen is mede mogelijk gemaakt door:
Dordtyart, Mondriaanfonds, Materiaalfonds en Verzinkerij: Coatinc Alblasserdam

+

Superuse Studios en de Zwammerij werken nauw samen binnen p0rtaal, beide vanuit de gedachte van de blauwe economie:

‘’Een bijdrage leveren aan het ontwerp van een nieuw economisch model dat niet alleen in staat is tegemoet te komen aan de behoeften van iedereen, maar het kunstmatige begrip ‘schaarste’ omzet in een gevoel dat het aanwezige genoeg is – en zelfs overvloedig.’’ (De Blauwe Economie, Pauli, 2012)

Op de vraag van Superuse Studios aan ax710 om te onderzoeken welke afvalstromen zij mogelijk nog kunnen gebruiken vanuit het nieuwe en duurzame kantoor van de Belastingsdienst en DUO, werd het antwoord al snel duidelijk: koffiedik, 400 kg. per dag! De betrokken organisaties in het cruiseschip bleken ook al bezig met het in kaart brengen van de mogelijk verbeterpunten op het gebied van duurzaamheid. In p0rtaal worden deze stromen zichtbaar gemaakt door Superuse Studios en de Zwammerij, zowel tijdens het event als in de tentoonstelling.

Superuse Studios
 
"Superuse Studios is een Rotterdams architectenbureau dat de bestaande omgeving gebruikt als uitgangspunt voor hun ontwerpen. Ontwerp wordt niet gezien als een lineair proces maar als een fase in de cyclus van ontwerp en herontwerp, gebruik en hergebruik.

De 'geschiedenis' die inherent is aan gebruikte producten en materialen en die ontbreekt in ongebruikte nieuwe materialen, biedt een potentiële meerwaarde als deze meegenomen wordt in nieuwe producten en samenstellingen. Superuse Studios beschouwt hergebruik als een ontwerp strategie. Het hergebruik concept beperkt zich niet tot alleen bouwmaterialen maar bevat ook energie toevoer, menselijke mogelijkheden, water, vervoer en voedsel. We ontwikkelen strategieën voor steden en gebieden om verschillende kringlopen kort te sluiten en deze in te passen in de bestaande omgeving.

Superuse Studios onderscheidt 16 verschillende stromen die onze gebouwen en stedelijke gebieden binnen komen en verlaten.

Om inzage te krijgen in de complexiteit van al deze aspecten beginnen de meeste projecten met onderzoek naar de verschillende lagen. Belangrijke lagen zijn: de bestaande locatie en omgeving, energiebronnen, groenvoorzieningen, water en voedsel, klimaat, materialen, functionaliteit, beschikbaar budget en de capaciteiten van het projectteam. Na deze lagen in kaart te hebben gebracht zoeken we naar onderlinge samenhang. Uiteindelijk leidt dit tot een ontwerp waarin al bovengenoemde aspecten in zijn verenigd.
  
blauwe toekomst
bureau is gelieerd aan de Blauwe Economie die op dit moment wereldwijd in opkomst is. De kleur blauw in ons logo laat deze verbinding zien en ons doel om de beweging te versterken door middel van ons werk."
(Bron: www.superuse-studios.com)

+

De Zwammerij

“Voor de een afval, voor de ander een grondstof”

'De Zwammerij' is een initiatief van de Groningse ondernemers Harrie de Vries (Hoogeland Catering) en Engbert Breuker (de Ontdekking van Groningen). Hoogeland catering is een catering bedrijf dat gerund wordt door Harrie de Vries en vooral in het noorden van Nederland catering verzorgd. De Ontdekking van Groningen is een initiatief van verschillende Groningse ondernemers die hun kennis en vaardigheden graag willen delen met andere ondernemers aan de hand van het Blue Economy idee. Het productieproces van de Zwammerij wordt geregeld door Harrie en Engbert houdt zich bezig met de financiële aspecten van de organisatie en de huisvesting. De beoogde manier van paddenstoelenkweken door de Zwammerij is nog vrij uniek in Nederland, zeker met koffiedik vanuit overheidsdiensten.

Het hoofddoel van de Zwammerij is het kweken van oesterzwammen op koffiedik, maar ook om de maatschappelijke bewustwording van de mogelijkheden van hergebruik. Koffie wordt overal op de wereld in grote hoeveelheden gedronken en verkocht. Het verse product 'koffiebonen' wordt gebruikt om koffie te maken, maar er blijft na een kopje koffie wel ruim 80% restant over in de vorm van koffiedik. De Zwammerij gaat dit restant koffiedik gebruiken als voedingsbodem voor een nieuwe toepassing: het kweken van oesterzwammen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten