p0rtaal

p0rtaal
ter ere van de nieuwe huisvesting van de 
Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst Groningen


DUO²

http://www.nieuwbouwkempkensberg.nl/
De belastingdienst en DUO hebben een nieuw en duurzaam kantoor gekregen in de stad Groningen, in de volksmond het cruiseschip. Het is een van de eerste grote projecten dat is uitgevoerd als publiek-private samenwerking (PPS). Dit betekent dat alle werkzaamheden zijn ondergebracht bij één partij, van ontwerp, bouw tot financiering. Bij PPS-projecten gaat het niet om de goedkoopste aanbieder maar om de aanbieder met de slimste totaaloplossing en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bij de bouw zijn hoge eisen gesteld aan duurzaamheid. De gevel, de materialisering, installaties en afwerking, zijn alle afgestemd op een hoge mate van duurzaamheid en een minimale belasting voor het milieu.

Het consortium DUO² is verantwoordelijk voor het technische en bouwkundige beheer en onderhoud van het nieuwe gebouw aan de Kempkensberg.
DUO² bestaat uit Strukton, Ballast Nedam en John Laing.Percentageregeling beeldende kunst

Volgens de ‘percentageregeling beeldende kunst’ kan bij nieuwbouwprojecten van de overheid een bepaald percentage van de bouwsom besteed worden aan kunst. In de parkeergarage van het nieuwe kantoor is een eerste kunstwerk gerealiseerd door Giny Vos en in de tuin wordt later dit jaar een beeld geplaatst van Richard Deacon. Maar de betrokken organisaties, DUO, Belastingdienst, Rijksvastgoedbedrijf – voorheen Rijksgebouwendienst – en bouwconsortium DUO²  willen graag ook iets unieks geven aan de inwoners van Groningen.


ax710 en p0rtaal
Op uitnodiging van het Rijksvastgoedbedrijf en DUO² heeft ax710 het Masterplan en concept van p0rtaal ontwikkeld. Het uitgangspunt van deze uitnodiging was dat het kunstwerk een geschenk is namens de medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst aan de stad Groningen.

p0rtaal als metafoor

In de eerste gesprekken die ax710 voerde met de medewerkers van de belastingdienst en DUO kwam heel duidelijk een sterke maatschappelijke betrokkenheid naar voren. Ze werken vanuit een maatschappelijke dienstverlenende betrokkenheid, de digitale component wordt steeds groter en het directe fysieke contact steeds minder, door digitalisering worden handelingen eenvoudiger, de afstand naar de maatschappij wordt kleiner, de burger krijgt meer vertrouwen en ruimte voor respons en in de basis draait het om geldstromen, van en naar de burger.

ax710 heeft in nauw overleg, en in vele fases, met de medewerkers van beide organisaties het engagevent p0rtaal ontwikkeld.

Engagevent

samenwerking en vertrouwen
uitwisseling en bundeling van kennis
onderzoek en ontwikkeling nieuwe mogelijkheden
gezamenlijke daadkracht

In de voorbereiding van en in aanloop naar het engagevent zijn ax710 en de medewerkers op regelmatige basis en in verschillende samenstellingen bij elkaar gekomen. Er werd gesproken over de vorm en betekenis van het geschenk. Over welke rol de medewerkers voor zich zagen in het traject en de kunstwerken.
KUNST als de verbindende factor
verbindingen leggen of (onder)zoeken
kunst als intermediair
sociale en maatschappelijke waarden
toegankelijk voor een breed publiek


buddie bijeenkomst ax710 met medewerkers Belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs

Het buddie systeem
Voor ax710 was het vooral ook belangrijk om te weten welke kunst of kunstenaars door de medewerkers gekozen zouden worden, als zij mochten kiezen. Hij heeft daarom een lijst met 30 kunstenaars van zijn keuze/voorkeur samengesteld, van lokaal, regionaal tot nationaal. In een gezamenlijke bijeenkomst werd het werk van de verschillende kunstenaars getoond en besproken. De medewerkers mochten hun voorkeur voor werk of kunstenaar kenbaar maken door een achter de namen op de lijst een plus, plusminus of een min te plaatsen. Uit deze gezamenlijke lijsten kwam een door de medewerkers gekozen top 5.

De medewerkers kiezen de kunstenaars of kunstwerk van hun voorkeur.Met de gekozen top 5 ging ax710 in gesprek om tot de een uiteindelijke selectie te komen:

Kunstenaar Dré Wapenaar en architecten Superuse Studios27 mei bij Dré Wapenaar op bezoek. Dré presenteert naast zijn Klankbodempaviljoen, ook zijn Zitkuip. Voor p0rtaal maakt hij, om het kluster compleet te maken, een bijpassende veldkeuken!


 

5 juni op bezoek bij Superuse Studios op de prachtige locatie: De Ceuvel in Amsterdam Noord
 23 juni buddie bijeenkomst: 
ontmoeting medewerkers belastingdienst en DUO met kunstenaars


23 juni 2014 Bezoek Superuse Studios, de Zwammerij en ax710 aan de Kempkensberg. Een rondleiding in het gebouw en de afdeling afvalverwerking: op zoek naar koffiedik.

Nu gaat de koffiedik nog als afval de deur uit, binnenkort gebruikt de Zwammerij de koffiedik als een nieuw product en basis voor het kweken van oesterzwammen. Een proefopstelling van de oesterzwamkwekerij is te zien in de p0rtaal tentoonstelling in NP3 | M0Bi, van 24 september tot en met 20 december.p0rtaal EEN ENGAGEVENT VOOR U


Event: 24 t/m 27 september @ Ebbingekwartierterrein
zie event

Expo: 24 september t/m 20 december @ NP3 | M0Bi
tijdens het 4-daags event p0rtaal open van 13.00 - 23.00 uur
reguliere openingstijden woensdag - zaterdag van 12.00 - 17.00 uur 
en op afspraak: 050-2805854

p0rtaal biedt een gevarieerd, innovatief, experimenteel en muzikaal programma met onder meer de mobiele architectuur en blauwe economie van Superuse Studios, de opvallende tenten van Dré Wapenaar en de eerste oogst oesterzwammen van de Zwammerij, gekweekt op koffiedik van de Belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs.

Het Klankbodem-Paviljoen heeft Dré Wapenaar speciaal ontwikkeld voor een intense akoestische ervaring. Hier kunt u tijdens het 4-daags event genieten van de klassieke vleugelconcerten van Dré Wapenaar en Peter van Russen Groen. En een divers aanbod van onder andere Acoustic Open Mic, 
Jong Vocaal Groningen, Kerwin Pauptit, Raimon & Anne, House of Cosy Cushions, Titia Keizer & Eddy Muntendam, Uitgeverij Passage en Urban House Groningen.

Zaterdag 27 september 17.00 - 19.00 uur
Ter afsluiting van het 4-daags event nodigen we u uit voor een drankje en ‘zwamhapje’ van de Zwammerij in NP3 | M0Bi aan de Kolendrift 13 in Groningen.

p0rtaal wordt u aangeboden door de medewerkers van de Belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs, ter ere van hun nieuwe kantoor aan de Kempkensberg in de stad Groningen. Concept en masterplan: ax710

Uitvoering: NP3


Tentoonstelling:
Volg de laatste fase van p0rtaal via de berichten op dit blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten