event

p0rtaal event
24 t/m 27 september


Hier vindt u informatie over de activiteiten en deelnemers tijdens het 4-daags event, die plaatsvonden in het Klankbodem-Paviljoen van Dré Wapenaar, in de tentoonstelling of op het event terrein. Het programma is samengesteld door de medewerkers van de Belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs in samenwerking met ax710.

Zie voor tijden: tijdschema

 

Deelnemers:


Dré Wapenaar en Peter van Russen Groen
meer info onder kunstenaars of www.drewapenaar.nl

Beeldend kunstenaar Dré Wapenaar en advocaat Peter van Russen Groen zijn naast hun vakgebied altijd bezig met pianomuziek. Hun eerste samenspel dateert van halverwege de jaren zeventig. Beiden zijn opgegroeid in de klassieke en geïmproviseerde muziek. In de jaren tachtig geeft de minimal-stroming een nieuwe impuls aan hun muzikale ontwikkeling. Al deze invloeden vinden zij terug in de muziek van onder andere Simeon ten Holt, Joep Franssens, Steve Reich en John Adams.

Tijdens p0rtaal op vrijdagavond en zaterdag: "Canto Ostinato" van componist Simeon ten Holt spelen zij in een relatief korte en dynamische versie. Daarnaast zal een preview van zijn stuk "Incantatie 4" ter hore worden gebracht. Het werk van componist Joep Franssens die zij brengen is: “Old Songs, New Songs”.

Volgorde:
“Old Songs, New Songs” (25 minuten)
Preview "Incantatie 4" (ongeveer 10 minuten)
 "Canto Ostinato" (eerste deel of in z'n geheel, ongeveer 1 uur)
Superuse Studios  
Lezing: zaterdag 27 september van 15.30 - 17.00 uur
meer info onder kunstenaars en tentoonstelling
en www.superuse-studios.com

Superuse Studios ontwikkelt speciaal voor p0rtaal het ‘Zwammobiel’ gemaakt van gebruikte materialen, zoals stalen aanrechtbladen. Deze mobiele wagen wordt ingezet voor het transporteren van de koffiedik van de Kempkensberg naar de Zwammerij en voor het bereiden en serveren van oesterszwamhapjes en gerechten.


Jong Vocaal Groningen

Jong Vocaal Groningen geeft concerten in geheel Europa en heeft een zeer goede reputatie opgebouwd. Het ensemble staat al 16 jaar onder leiding van zangpedagoge Nanny ter Wiel. Er is een verscheidenheid aan repertoire: liederen uit de Middeleeuwen en Renaissance, van opera tot musical (zoals Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, West Side Story, Sound of Music).

Jong Vocaal Groningen bestaat uit:
Carina Vreeling, Eva Marks, Else Schreur, Esther Marks, Iné Zijlstra, Katelijne Volmer, Laura Smid, Mareike Rademacher, Marieke van Dijk-Hoving, Nienke Dijkema, Nynke Hoogma, Tamara Bergsma, Ulrike Fechner, Arjan van Eerden, David van der Leij, Heiner Jaspers, Jendrik van Dijk, Tomas Kloosterman, Yorick Westland
Nanny ter Wiel – dirigent
Tomas Kloosterman – piano
Het Jong Vocaal Groningen concert tijdens p0rtaal:
* uit Les Contes d’Hoffmann: 

   Barcarole - Jacques Offenbach
* uit La Traviata: Noi siamo zingarelle - Giuseppe Verdi
* uit: As it is in heaven: 

   - Gabriellas Sang - Stefan Nilsson
* Nella Fantasia - Ennio Morricone
* Down to the river to pray - Traditional
* Lullabye - Billy Joel
 Acoustic Open Mic
Donderdagavond 25 september
www.musicbrainsandcuriosity.com

MB&C (Music Brains and Curiosity) organiseert Acoustic Open Mic events en met een verzameling instrumenten mee (o.a. western gitaar, 12 string gitaar, Peavy akoestische bas, stage piano en bongo) is het podium een kwartier van jou. MB&C houdt om de vier weken bij muziekcafé the Sound in de Singelpassage te Assen op zondagavond een Acoustic Open Mic Assen. Op de eerste zondagmiddag van de maanden mei, juni en juli en augustus organiseert, in opdracht van de plaatselijke VVV, een Acoustic Open Mic Assen/Picknick in the Park in de Gouverneurstuin te Assen.

Fotograaf: Leen Rombout


Acoustic Open Mic
Donderdag 25 september voorlopig programma:

18:00 - 19:30 uur:

>>> Morris Weijers
SevakPreet & friends is een alternatieve mantra band. Mantra's worden gebruik voor meditatie/yoga en andere devotionele activiteiten. De klanken die worden gebruikt zijn trance-achtig en hebben een betekenis. Het helpt mensen o.a zich focussen tijdens een meditatie. SevakPreet & friends gebruikt deze eeuwen oude techniek op een speelse wijze en zet ze in een ander licht, met nieuwe ritmes, klanken en genres.

>>> Melvin Bonnet  


22:00 - 23:30 uur:
>>> Yessica Lammers

>>> Out of Tha Box
 
Er zijn nog plekken beschikbaar! Er is ruimte voor 8 acts van ongeveer 15 minuten. 
Opgeven kan door te bellen of te sms’en naar Erik de Wild: 06-21830837

Raimon & Anne
Raimon & Anne zijn sinds 2012 een duo, en schrijven samen liedjes. Hun stijl wordt beïnvloed door Ierse en Amerikaanse folk. In december 2013 hebben ze hun eerste EP 'Little Lights' uitgebracht en op dit moment zijn ze druk bezig met het opnemen van een compleet album.Kerwin Pauptit

Bijna een kwart eeuw geleden begint de nu 34-jarige Kerwin met muziek maken. Thuis schrijft hij akoestische liedjes, maar de afgelopen jaren was hij voornamelijk op het podium te vinden als muzikant in rockbands. Begin 2013 besluit hij onder eigen naam met een set liedjes gecomponeerd in de DADGAD stemming naar buiten te treden. Akoestische liedjes in de stijl van moderne songwriters als Ed Sheeran en Ben Howard, zonder de rockmuziek te verloochenen.

House of Cosy Cushions

De Nederlands-Engelse songwriter Richard Bolhuis richtte House of Cosy Cushions op in 2004 te Amsterdam. Van 2005 tot 2010 Richard Bolhuis woonde in Dublin, waar House of Cosy Cushions is gevormd tot een Nederlands-Ierse samenwerking. De band is gevormd rond een groep kernspelers en een uitgebreide familie van gastmuzikanten.  
Bezetting tijdens p0rtaal: Richard Bolhuis met zang & gitaar en Bastian Teeuwen op de zingende zaag

fotograaf: Klaas Guchelaar
Titia Keizer & Eddy Muntendam

Titia Keizer is een klassiek geschoolde sopraan en zingt graag de vele prachtige bekende melodieën uit opera’s, operettes, musicals en evergreens. Haar stem leent zich voor vele genres en ze beschikt over een uitgebreid repertoire. Titia is in Zuid-Afrika opgegroeid en heeft ook een verrassend Zuid-Afrikaans programma. Tijdens p0rtaal kunt u genieten van haar veelzijdigheid.

Titia wordt begeleidt op piano door Eddy Muntendam. Het pianospel past hem als een op maat gemaakt kostuum. Hij heeft veel ervaring opgedaan als repetitor bij diverse koren, en is ca. 10 jaar dirigent geweest bij enkele operetteverenigingen. Eddy begeleidt zowel zangers, als zangeressen, maar ook koren van allerlei samenstellingen. Tijdens p0rtaal zal Eddy ook enkele piano solo's ten gehore brengen.

Operette aria's:
> Im Prater blüh’n wieder die Bäume - Robert Stolz
> Operette “Guiditta”  Franz Lehàr - Meine Lippen, die küssen so heiss
> Operette “Friederike" van Franz Lehar
> Warum hasst du mich Wachgeküsst
Piano solo Eddy Muntendam
> Operette "Zigeunerliebe" - Franz Lehàr
> Hör' ich Cymbalklänge
> Operette “Clivia" - Nico Dostal - Ich bin Verliebt
> Operette "Die Lustige Witwe" - Viljalied

Opera aria's:
> Maanlied (uit de opera Rusalka van Dvorak)
> O mio Babbino caro (uit de opera Gianni Schicchi)
> Lascia chio Pianga (Xerses Haendel)
Piano solo Eddy Muntendam

Nederlands:
> Telkens weer
> Aan de Amsterdamse Grachten (2 coupletten)
19:00 - 19:45 Titia Keizer + Eddy Muntendam
Bekende Engelse musicals:
> Only love (van Nana Mouscuri)
> Somewhere over the rainbow
> Kom terug en dans met mij (I could have danced all night)
> Summertime (Porgy and Bess)
> Nella Fantasia - Morricone
> I dreamed a dream

Zuid- Afrikaans:
> Gee my
> Kokkewiet
> Lied van die Wonderboom
> Heimwee
Piano solo Eddy Muntendam

Operette:
> Wien, Wien, nur du allein e.a. Weens repertoire - Rudolf Sieczynski
> Finiculi Finicula - met het publiek samen.Urban House Groningen presenteert op woensdagavond tijdens p0rtaal een gevarieerd programma met verschillende Urban Arts.

Urban House Groningen verwelkomt u op deze avond met drie talentvolle zangeressen uit Groningen die a capella en akoestisch muziek voordragen in het Klankbord Paviljoen: Aysha, NonnaaD & Oes.
Het programma wordt vervolgt met Word Up, Word up is een open podium voor jonge performers, die met spoken word in de vorm van poëzie, proza, songteksten of een kort verhaal op het podium komen. Voorafgaand aan de Word Up zijn Joost van Kersbergen en UNOM uit Amsterdam te gast op het podium.

Na Word Up iets heel anders, de breakdance battle, tijdens de battle nemen acht dansers het tegen elkaar op. Ze strijden 1 tegen 1 in een afvalrace. De jury bestaande uit breakdancers Ishak Sahertian en Lucas Winkel zullen bepalen wie met de titel naar huis gaat.
Het volgende programmaonderdeel is de Poetry Circle Groningen, dit is een groep schrijvende en dichtende performers. Zij spelen hun groepsproductie "Loneliness & Growth".
Het programma wordt afgesloten met een rap cypher waarin rappers Maximuzz, Kleintje, Revo, de Torenwacht & Dely Sling één voor één naar voren komen om hun beste lyrics te laten horen met beats van een beatboxers Atilla en Gdo World. horen, breakdancers strijden in een battle en spoken word artiesten dragen hun poëzie voor.

20.00 - 20.35: Urban House Groningen Zang
20.45 - 21.25: Urban House Groningen Word Up
21.30 - 22.00: Urban House Groningen Breakdance battle
22.05 - 22.20: Urban House Groningen Poetry Circle
22.25 - 22.45: Urban House Groningen Rap Cypher

Enkele schrijvers en dichters van Uitgeverij Passage presenteren zich tijdens p0rtaal en dragen voor uit eigen werk.


Bill Mensema
Optreden zit Bill Mensema in het bloed. Hij beklom vanaf 1982 het podium met het duo Bob & Bill, performing poets. Vanaf 1993 begon Bill regelmatig naar de Verenigde Staten en later naar Australië te reizen, om nieuwe inspiratie op te doen. Hier ontstonden de eerste verhalen over zijn jeugd in Delfzijl en Appingedam. Tegenwoordig woont hij weer in Groningen. Maart 2008 verscheen zijn debuutroman over zijn eerste schreden in de muziekbusiness, getiteld Doem dada.  Sindsdien verschenen Fietsen met Bob Dylan (2009), Captain Leifie (2011) en zijn muziekverhalen Rock 7 (2013).

Lupko Ellen
Lupko Ellen is schrijver van literaire thrillers en debuteerde in 2006 met Moddergraf. Dit boek vertelt de ongewilde avonturen van Ludde Menkema. Dit personage bleek sterk genoeg om er meer verhalen aan te wijden: Wraaktocht, Herenboer en Nachtengel. Samen vormen deze boeken de Ludde Menkema-reeks. In het seizoen 2013/2014 schreef Ellen een feuilleton in opdracht van De Literaire Hemel in Drenthe. Dit is in 2014 als minithriller verschenen: Heilig vuur.

Joost Oomen
Lilian Zielstra studeert Neerlandistiek in Groningen en specialiseert zich in de moderne letterkunde. In het academisch jaar 2013-2014 was ze actief als huisdichter van de Rijksuniversiteit. De gedichten van Zielstra worden bestempeld als ‘speels’ en ‘niet aanstellerig’. Zij dicht vaak vanuit verwondering en over de dingen die ze ziet of hoort. Van verhalen in haar stamkroeg in Stadskanaal en een basisschool in de rosse buurt tot een travestiet die zich ‘s ochtends na een wilde nacht midden op straat staat op te maken. “Wanneer ik iets moois maak dat net een beetje knelt en mensen voelen dat, vind ik het geslaagd.” (Lilian Zielstra op www.hetstreekblad.nl)

Joost Oomen is op de 18de november van 1990 geboren in de Bilt, maar groeide op in Ysbrechtum, Friesland. Publiceerde de bundels ‘Vliegenierswonden’ en ‘De stort’. Was in het studiejaar 2010-2011 huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Ontving in 2011 het Hendrik de Vries-stipendium van de gemeente Groningen. Werd in 2013 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Groningen. Treedt veelvuldig op (www.joostoomen.com)


Frank den Hollander: For Infinity - the Movie

For Infinity - the Movie is een spectaculaire muziekfilm, gemaakt door het team dat ook verantwoordelijk was voor de succesvolle University of Groningen Lipdub. Frank den Hollander schreef het scenario, Christiaan Coenraads tekende voor de muziek, en de regie was opnieuw in handen van Sjaak & Nout.

Tijdens het 4-daags event vertoont Frank den Hollander in NP3 | M0Bi: For Infinity – the Movie, die hij op donderdag 25 september ook in zal leiden, om aansluitend samen met u de film te bekijken.
De film had een ambitieus doel: hoe laten we in een half uur zien dat Groningen de leukste universiteitsstad van Nederland is, met goede studieomstandigheden, gedurfde architectuur, swingende studenten en sympathieke Stadjers? En hoe vertalen we dat typische Groningengevoel naar een volledig gezongen en gedanste film vol goede grappen en absurde terzijdes? Een feel-good-movie en coming of age-verhaal in één?

Na het zien van For Infinity – the Movie zal de kijker het zeker weten: wat is Groningen toch een coole stad, wat wonen daar leuke mensen, en wat is het toch geweldig om bij die goede oude Rijksuniversiteit te horen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten