exp0


Superuse Studios is een Rotterdams architectenbureau dat op vele manieren bouwt aan een duurzame samenleving. Hiervoor ontwikkelt Superuse Studios verschillende onderzoekslijnen die zich focussen op een specifiek segment van hun (ontwerp)strategie. Ontwerp wordt niet gezien als een lineair proces maar als een fase in de cyclus van ontwerp en herontwerp, gebruik en hergebruik. Het denken in cyclische processen beperkt zich niet tot alleen bouwmaterialen maar omvat ook energie, menselijke mogelijkheden, water, vervoer en voedsel. Superuse Studios maakt hierbij gebruik van beschikbare stromen en middelen om ze aan te sluiten aan bestaande stedelijke ecosystemen in de zin van de blauwe economie. In deze context presenteert Superuse Studios mobiele architectuur zoals de SPijskarRickshow en het Zwammobiel en de tentoonstelling Inside Flows, die de verschillende stromen laat zien waaruit ecologische kringlopen bestaan en voorbeelden van ontwerpen die deze stromen gebruiken.

De Zwammerij is een initiatief van de Groningse ondernemers Harrie de Vries en Engbert Breuker. De Zwammerij werkt in p0rtaal nauw samen met Superuse Studios om een afvalstroom binnen het nieuwe kantoor van DUO en Belastingdienst aan de Kempkensberg in Groningen te hergebruiken: koffiedik. Dagelijks 400 kg. De Zwammerij gaat de koffiedik gebruiken om oesterzwammen te kweken, die niet alleen in de tentoonstelling geproefd kunnen worden, maar ook uiteindelijk in het bedrijfsrestaurant van het 'cruiseschip' op het menu komen. In de tentoonstelling presenteert De Zwammerij de eerste proefopstelling van de oesterzwamkwekerij. Superuse Studios ontwikkelt speciaal voor p0rtaal het Zwammobiel gemaakt van gebruikte materialen, zoals stalen aanrechtbladen. Deze mobiele wagen wordt ingezet voor het transporteren van de koffiedik van de Kempkensberg naar De Zwammerij en voor het bereiden en serveren van oesterzwammen. Speciaal afgestemd op de lokale behoefte, ontwikkelt Hoogeland Catering unieke oesterzwamhapjes en -gerechten.

Kunstenaar Dré Wapenaar werkt op het grensgebied van architectuur, design en beeldhouwkunst. Hij maakt werken die het onderzoek aangaan naar de wijze waarop groepen en individuele mensen zich tot elkaar verhouden, elkaar ontmoeten of gewoon 'verblijven'. Hij ontwikkelt tenten, die een universele taal spreken en de mogelijkheid bieden om deze verhouding(en) op diverse manieren vorm te geven. Dré werkt met driedimensionale sculpturale beelden. Zijn ontwerpen zijn gericht op de interactie, dynamiek en confrontatie tussen mens en ruimte. Met de druppelvormige Boomtent ontwerpt Dré een intieme, geborgen ruimte. De tenten zijn zo geconstrueerd, dat zij op natuurlijke wijze in bomen hangen. De Boomtent is oorspronkelijk geïnspireerd op de ondersteuning voor 'boomactivisten'. Gedurende hun protestactiviteiten zouden activisten zich als het ware dicht onder de boomtop kunnen nestelen, stevig verankerd aan de boomstam en geheel één wordend met de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten